Astrofotografering

Detta tips gäller när du som fotograf eller filmare ska fånga månen, stjärnorna, norrsken, halofenomen eller solupp- och nedgång.

Kamerahuset   kan vara vilket som men bra om kameran klarar av att fotografera brusfritt vid 800 ISO. Objektivet kan vara vilket som men många föredrar extrema vidvinklar såsom fullformat på 14mm eller 20mm. Detta för att fånga ”omfattningen” av det som sker framför linsen.

Nattbilden framgång beror på sex saker. Stativ, remotecontroll, bländare, iso, slutartid och din egna förmåga.

 

Bländare

Bländare bör vara vidöppet, dvs så stort som objektivet klarar av. Helst f/1.4 men f/2.8 (T/3.0).

 

Iso

Iso, sensorns ljuskänslighet blir din möjlighet att korrigera dina beslut avseende slutartid och bländare. Med ISO löser du ut att bilden blir funktionell. Det vill säga när du valt största möjliga bländare, bestämt slutartid utifrån hur du vill ha dina stjärnor eller andra delar i bilden så finjusterar du med ISO talet

ISO 800 är lite av en standard för nattbilder. Histogrammässigt och bildmässigt så vill du inte ha kolsvarta bilder utan lite lite ljusa, så att du har lite manöverutrymme att korrigera svärtan och ljuset i efterhand. Det är lätt att fotografera alldeles för ljust eller för mörkt då man tror att det ska vara rätt. Men lite täckning i mörkret behövs för att skapa djupet och känslan av mörkret samt att har du för mörka bilder så kommer inte dina stjärnor fram ordentligt. De blir som några pixlar om är trasiga på sensorn. Regeln är att ha så lågt iso som möjligt.

 

Slutartid

Längden på slutartiden avgör hur bilden blir

Vill du att stjärnorna ser ut som sträck på din slutgiltig bild, film så ska du ha lång exponeringstid. Regeln är att dividera 500 med objektivets mm, dvs fotografera du med ett 20mm objektiv så får du 500/20=25. 25 sekunder blir alltså max slutartid för att INTE få streck på din bild.

 

Din egen förmåga.

Ja, du avgör hur bilden kommer att se ut. Du måste veta din kameras och dina egna begränsningar. Har du kanske inte tålamod så har du inte det och nattbilder är kanske inget för dig.

 

Lite mer tips och triks

f/1.4 bländarobjektiv finns tex från SLR Magic för cropade sensorer eller för s35 filmkamera.

Pannlampa med rött sken när du ska kontrollera kameran och se hur omgivningen ser ut. En termos Kaffe, sittunderlag och varma kläder är en förutsättning och så linsduk för att ta bort daggen – vissa använder 12V hårtork, värmeljus (hej där – inte för nära) eller brytkudde som alstrar värme.

Glöm inte bort att ta med extra batterier och minneskort (beroende på hur du arbetar, har för storlekar på befintligt).

 

 • Ronnie Hammar

  Dedicated documentary, visual digital cinematographer and photographer. Operates Digital and 35mm, 16mm, HD, Canon DSLR and Nikon DSLR.

  Instructor of courses in wilderness survival skills.
 • Ronnie Hammar
  email: Send mail

  +46 70 203 55 60

  Saltmätargatan 14
  113 59 Stockholm
  SWEDEN