Ronin M till arsenalen

Efter några ”månaders” funderingar så har jag äntligen slagit till med ett inköp på en Ronin M, det vill sägga är en mindre version av DJI orginal Ronin (stabiliseringssystem). Riggen väger endast 2.3kg, ungefär hälften av original Ronin. Ronin M är slimmad och kan smidigt montering ner i en ryggsäcken. Ronin-M stark nog att hantera kameror upp till 3,6kg och det blir en Red Scarlet, Epic, Raven, Arri Alexa Mini med fast objektiv och remotesystem. Själv tänkte jag montera en Blackmagic Production Camera 4K.

Styrkan med Ronin M är att den i framtiden, för mig, kan komma upp i luften med hjälp av en större framtida multikopter. Funderade länge på Freefly Mövi M5 och då i framtiden köpa en Alta multikopter men Freefly hela system är i grunden dyrare och Mövi M5 klarar inte samma vikter som DJI Ronin M.

Upplever att båda systemen rent tekniskt är likvärdiga i stabilisering men att Freefly har en fantastisk system att styra kameran med hjälp av Mimmic och drönaren Alta verkar stabil medans i dagsläget så är DJI S1000 inget alternativ då deras processorsystem A2 inte är tillräckligt stabilt för professionellt och säkert arbete (PS obsverer att slutsatserna i detta inlägg är via andra inlägg på internet då jag inte ha haft råd att testa allt… men Freefly alta verkar  väldigt bra då jag har en bekant som använder detta system men dock med en Mövi 15).

 

Jag misstänker starkt att DJI också kommer med en uppgraderas S1000 innan året är slut. Tex så finns ju deras nya maskin som bara i dagsläget används för ogräsbekämpning i Kina som en kandidat. Dock hoppas jag själv på en smidigare maskin liknande Freefly Alta med samma prestandard.

 • Ronnie Hammar

  Dedicated documentary, visual digital cinematographer and photographer. Operates Digital and 35mm, 16mm, HD, Canon DSLR and Nikon DSLR.

  Instructor of courses in wilderness survival skills.
 • Ronnie Hammar
  email: Send mail

  +46 70 203 55 60

  Saltmätargatan 14
  113 59 Stockholm
  SWEDEN