NAS eller nätverksserver i hemmet

NAS eller ett eget nätverksserver var min stora fråga när jag satte igång och letade. Jag leta och leta för att försöka få fram fakta till bästa möjliga lösning.  Min krav var funktion, tillförlitlighet, 24/7, ftp server, alla mina bilder, musik på en och samma plats. Kunna enkelt leta fram rätt låt, lyssna oavsett vart jag än är. Hemma, på TV eller via mobilen. När jag väl satte mig in i mina krav så böjar nätverkservern se väldigt omständig och krånglig ut. NAS börja bli den dominerade faktorn och jag har nu bestämt mig. 

Tillgänglighet och snabbhet var avgörande för mig

Modelen är desto svårare men efter att ha mött en helt såld person på synology produkter så är jag det också. Men oj då. Vilken av de nästa 20 modellerna passar mig. För mig var tillgänlighet, snabbhet lite högre värde än billig. Så sagt och gjort så bestämde jag mig för Synology 215/216. Men just när jag var på väg att slå till dök Synology 216+ och den köpte jag. Till detta två Western Digital Red på 4tb, 5400 varvare, med 64mb. Anpassade för 24/7 tänket men inte snabbast. Sagt och gjort in med allt. Raid 1 då hastigheten var avgörande och nu in med alla filer. Skönt. Bra gjort Ronnie… Så funderar du på NAS eller nätverksserver och är som jag. Normalbegåvad på datorer, har ett visst intresse men vill inte hänga flera timmar per kväll på system och bygga en server som fungerar. Då är en NAS rätt för dig. Nu är jag nöjd.

Uppdatering 2017-06-19: Nu något år senare så är jag otroligt nöjd. Men jag kör så lite appar och instick  som möjligt då den annars är uppe och arbetar i onödan. Säkerhetskopierar en gång i veckan. Video DS är mitt fokus och så delar jag ibland större filer med vänner. Maskine fungerar nästa problemfritt. Någon gång har jag startat om den.  Mycket nöjd fortfarande.

Bilden tillhör synology.com
Bilden tillhör synology.com
 • Ronnie Hammar

  Dedicated documentary, visual digital cinematographer and photographer. Operates Digital and 35mm, 16mm, HD, Canon DSLR and Nikon DSLR.

  Instructor of courses in wilderness survival skills.
 • Ronnie Hammar
  email: Send mail

  +46 70 203 55 60

  Studentbacken 23
  115 57 Stockholm
  SWEDEN