Bära tungt eller mycket på fjället – Klättermusen Granit Classic 100

Ryggsäckar finns det mängder av, i olika prisklasser och man blir helt tokig på vilken som är bäst. Klättermusen Granit Classic 100 är även en av dessa. Men fick mitt intresse då jag ville ha en avskallad, hållbar, bra bärkomfort ryggsäck som skall kunna bära mycket mat. Jo, mat, jag skrev rätt.

Ultrlätt som så mycket handlar om idag så är problemet ofta volym och förmåga att bära volym, tung, så att inte ryggsäcken går sönder. (PS jag tror inte att dessa ultralätta ryggsäck går sönder).
Bakgrunden till att jag är lite traditionell är efter att en dragkedja brast för mig på min första solotur i fjällen. Så enkla säckar med förenklat ett stort hål är mig kär. Soppåse på ryggen. Enkelhet och funktion. Sedan ska ju bärsystemet vara bra och efter att jag köpte en begagnad klättermusen mjölner så har jag förstått vad ett riktigt bärsystem innebär. Alltså inte att det är  inte är jobbigt men hur bra det kan vara när det är jobbigt. Sedan så har jag även ägt en klättermusen Ratosk som jag tror jag använde i tio – femton år, dagligen och först nu börjat gå sönder. Så kvalitet hos klättermusen är inte hos mig ifrågasatt.

Enkel, rak och bra

Tyvärr så är det väl att mjölner har några spännen tom gått sönder (så jag är lite motsägelsefull där) men jag är så glad över bärkomforten så ett, två spännen betyder inget för mig. Nu över till Granit. Jo den är enkel har ett enklare bärsystem och kanske inte riktigt är 100 liter såsom reklamen säger men det är sopsäck på ryggen och det verkar bra. Är också lättast bland de 100 Liters ryggsäckar jag fann i mitt researcharbete som bygger på en traditionell ryggsäck. 2750 gram är vikten och det är 600 gram lättare än min MacBack Torre som ligger på 3370 gram. Även det är en bra säck.

Stark ramkonstruktion

Ryggsäcken uppfattar jag vara lätt och med en stark ramkonstrukton. Topplocket är löstagbart och kan användas separat. Personligen tycker jag att det är en överdimensionerad bärsystem till topplocket. Men rymmer 15 enligt reklamen. Men aldrig använt. Klättermusen hör saker tvärtom. Även denna gång med hur man fäster locket mot ryggsäck. Kan vid första anblicken vara konstig men fungerar riktigt bra när man bär. MEN värdelös vid flygtransport men jag löser det hur lätt genom att fästa det mer beständigt. Jag slår en knut. Avbärarbältet är ok men mjölner är bättre. Bäroket hur bra som helst som sitter som smäck hos mig.

Ryggsäcken har ett ”välvat” snöre fäst på sig för att montera tillbehör. Bland det enklaste och smartaste jag sett. Fast denna ryggsäck var två trasiga då jag köpte ryggsäcken begagnad. Det är det enda riktiga minus jag hittills hittat.

Ett problem som jag tänkte innan var ryggsäckens ryggdel som jag trodde skulle bli svettig och varm vid användande men efter några dagars användande har jag inte upplevt det problemet. Dock har det varit kall temperatur. Axelbärremmarna är suveräna och fördelar kraften fint även skuldrorna och bröst spännet hjälper till att fördela vikten ytterligare.

 

Leverantör: Klättermusen

Modell: Granit (Gammal modell)

Vikt (gram): 2750 gram

Styrkor: Smidig, enkel, upplevs stryktålig.
Svagheter: Udda märke är inte alltid bra när man skall reparera saker.

Direkta tips: Anpassa ryggsäcken för dig och ingen annan. Samt köp en ryggsäck du gillar.

 • Ronnie Hammar

  Dedicated documentary, visual digital cinematographer and photographer. Operates Digital and 35mm, 16mm, HD, Canon DSLR and Nikon DSLR.

  Instructor of courses in wilderness survival skills.
 • Ronnie Hammar
  email: Send mail

  +46 70 203 55 60

  Studentbacken 23
  115 57 Stockholm
  SWEDEN