Hjorthagens gasklockor

De rödaktiga gasklockorna ger ett ståtligt om inte ett massivt intryckt när man står framför dem. Gasklockorna ligger så självklart på sin plats brevid varandra som två ståtliga palats i skimrande röd tegel – helt oberörd av tidens tand. Man kan lika väl tro att det är byggda på 1500 talet som på 2000 talet.

WGS84: 59.35729, 18.0898

Hjorthagen är platsen. Nu helt bebyggd med nya fräscha bostadshus i intressanta vackra och spännande stilar. Det ena huset är inte det andra lik.

Gasklockorna börjades bygga 1890 och var klara i slutet av 1893. Byggnader ritades av arkitekt Ferdinand Boberg och hetter egentligen Värtagasverket. Tekniskt är det tegel från Enköping och byggnaderna ha typiska bobergska rundbågiga fönstren som är försiktigt välvda inåt. Under kanten på taket syns ett mönster i brunt och gult tegel. Vackert.

Gasen

Gasen tillverkas från början av kol men senare med lättantändlig gasolin. Idag har gasklockorna ersatts av moderna natur- och biogas som blandas med luft. Till en början fanns denna produktion i Värtahamnen men idag av anläggningar i Södra Hammarbyhamnen och i Högdalen. De två gasklockorna i tegel som står i hjorthagen hade en kapacitet på 38 000 m³ och 65 000 m³. Båda stängdes av 1960 och 1992. På området finns ytterligare två som inte är i drift av modernare karraktär – byggda 1912 och 1932. En kommer stå kvar men i framtiden kommer den senaste ersättas av ett 90 meter högt höghus. Länk

Gasverket lades ner i januari 2011 men 2015 skrev DN.se att de ”tomma gasklockan i Hjorthagen. Den blir ett musikhotell, med restaurang och en scen som kan ta 1.000 besökare”. Vad dessa planer är idag har jag ej lyckats förstå.
Vi avsluta besöket med en god kopp kaffe och fantastisk äpplepaj på Café Harpaviljongen.

Wikipedia om gasklockorna

 • Ronnie Hammar

  Dedicated documentary, visual digital cinematographer and photographer. Operates Digital and 35mm, 16mm, HD, Canon DSLR and Nikon DSLR.

  Instructor of courses in wilderness survival skills.
 • Ronnie Hammar
  email: Send mail

  +46 70 203 55 60

  Studentbacken 23
  115 57 Stockholm
  SWEDEN